tiistai 22. helmikuuta 2011

Novatrotters ja kunnianloukkaus

Lakiasioden harrastelijan näkökulmasta tämä paljon kohua herättänyt Novatrotters-keissi kiinnostaa lähinnä kunnianloukkauspointtinsa takia. Tietoviikon uutisen mukaan (http://www.tietoviikko.fi/kaikki_uutiset/article583125.ece) Suomen Parhaat Verkkosivut –kilpailusta kirjoittaneista blogaajista on tehty rikosilmoitus nimikkeellä kunnianloukkaus. Samaisessa haastattelussa Websiteracen/Nova Trottersin toimitusjohtaja Soile Haanpään mukaan kyse voi olla myös liiketoiminnan haittaamisesta.

Sen tarkemmin pohtimatta näitä liiketoiminnan haittaamispointteja yms., jotka menevät todennäköisesti melko vaikeiksi tulkittaviksi, voidaan pohtia tuota yrityksen kunnian loukkaamista.

Tapauksesta KKO:2005:1 (http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2005/20050001) voidaan hakea pientä analogiaa kysymykseen siitä, voiko yrityksen kunniaa loukata. Tapauksessa iltapäivälehden toimittaja oli nimitellyt pizzaa kolumnissaan huussinlunkkua muistuttavaksi lätkyräksi ja tätä puitiin sitten oikeudessa kunnianloukkauksena.

Lähtökohta on siis se, että rikoslain kunnianloukkauksen (RL 24.9§) piiri rajataan yksityishenkilöihin. Loukkauksen kohde on oltava yksilöitävissä ja tunnistettavissa. Tosin oikeushenkilötkin voivat saada välillistä suojaa esim. siten, että oikeushenkilön toimintaa koskevat väitteet kohdistuvat sen parissa työskenteleviin ihmisiin. (wsoy, juridiikkaonline, rikosoikeus, 2.kunnianloukkaus)

KKO:2005:1:ssä tulkitaan kunnianloukkaussäännöstöä seuraavasti:

6. Elinkeinonharjoittajan on siedettävä tarjoamiinsa tuotteisiin tai palveluksiin kohdistuvaa kärjekästäkin julkista arvostelua, kunhan arvostelu perustuu paikkansa pitäviin asiatietoihin. Tässä tapauksessa kirjoittajan arvio on perustunut hänen omiin mielipiteisiinsä hänelle tarjoillun ruoan ulkonäöstä ja mausta. Kirjoittajan tässä yhteydessä käyttämä kielikuva, jota syytteessä tarkoitetaan, on omiaan herättämään lukijassa voimakkaan kielteisiä käsityksiä tarjotusta ruoasta. Siitä ei kuitenkaan voida saada kirjoituksen asiayhteyden ja tyylilajin perusteella sellaista käsitystä, että kirjoittaja olisi väittänyt ruokaa epähygieeniseksi tai elintarvikkeeksi sopimattomaksi.

Edellä mainitun valossa lienee selvää, että firmasta kuin firmasta on voitava esittää melko tiukkaakin arvostelua ja ainakin itse näen kunnianloukkaussäännöstön tulkinnan melko ongelmalliseksi tässä Novatrottersin tapauksessa. Lukemieni blogipostausten perusteella Novatrottersin toimintaa on kuvailtu blogeissa arvosteltu lähinnä apinan koijaamisena, rahastuksena ja sen sellaisena.

Aika näyttää, mihin tämä tapaus etenee, mutta kunnianloukkauksena jutun taival on melko nopeasti loppuun kaluttu.

2 kommenttia:

  1. Uskon tuon firman lähettäneen nuo ukaasit halutessaan vaientaa siihen kohdistuvan kritiikin säikyttelemällä bloggaajat poistamaan yritystä käsittelevät tekstit. Nyt taitaakin käydä ihan toisin kuin on suunniteltu.

    VastaaPoista
  2. Mitenkäs on sitten tälläisten "lakiuhkausten" legitimiteetti jos mitään väitettyä tutkintapyyhtöä ei ole tehty? Voisiko kyseessä olla rikos? Esim. laiton uhkaus?

    VastaaPoista