sunnuntai 23. toukokuuta 2010

Tällainen on tyypillinen nettikunnianloukkauksesta tuomittu

Mielenkiintoisen ja ehkä ”kunnianloukkaajien” stereotyyppiä hieman avaavan kuva-uksen saa, kun tilastoidusta materiaalista lähtee tekemään profilointia tyypillisestä keskustelupalstalla kunnianloukkauksia tekevästä henkilöstä.
Olen saanut tähän mennessä Suomen 27 käräjäoikeudesta kunnianloukkaus ja törkeä kunnianloukkaustuomiot kaikkiaan hieman yli puolesta. Tästä materiaalista on jo mahdollista vetää yhteen jonkinlainen nettiloukkaajan profiili.

Sukupuoli:
Netissä kunnianloukkaukseen syyllistyvä henkilö on voittopuolisesti mies. Kaikkiaan 16 tutkitussa tapauksessa nainen on ollut vastaajana vain kolmessa. Kun tutkitaan sitä, minkä sukupuolen edustajia puolestaan loukataan, päädytään lähes samaan tu-lokseen: 16:sta tapauksesta asianomistajana on ollut nainen vain neljässä.

Foorumi

Kunnianloukkausfoorumit jakaantuvat tutkittavassa materiaalissa seuraavasti:
Suomi24.fi 6 tapausta
Ei mainittu tuomiossa 5 tapausta
Deittipalsta 2 tapausta
Iltalehti.fi 1 tapaus
Kuvake.net 1 tapaus
Hevostalli.net 1 tapaus

Loukkauksen aihe

rikolliseksi tai huijariksi leimaaminen 6 tapausta
Luvaton deitti-ilmoitus nettiin 3 tapausta
Työhön liittyvä riita 2 tapausta
Perhe- tai sosiaalitapaus 2 tapausta
Harrastukseen liittyvä 1 tapaus
Muunlainen ns. solvaus 2 tapaus

Loukkaajien ikäjakauma
Loukkaajien keskiarvosyntymävuosi näyttäisi olevan 1969 laskettuna kaikkiaan 16 tapauksesta. Nuorin tuomittu loukkaaja oli syntynyt vuonna 1980 ja vanhin vuonna 1950.

Profiili:
Otannan perusteella voidaan siis tehdä karkea nettiloukkaajan profilointi, joka voisi kuulua vaikkapa näin:
”Netissä kunnianloukkauksesta tuomittu on keskimäärin vuonna 1969 syntynyt mies, joka loukkaa kirjoituksellaan Suomi24.fi-palstalla toista miestä. Aiheena on tyypilli-sesti valheellinen väite asianomistajan syyllistymisestä rikokseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti