keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Sosiaalisen median kunnianloukkaus

Sosiaalisen median palveluita lienee satoja, ellei tuhansia. Laskutavasta riippumatta niiden perässä ei pysy siitä huolimatta kukaan. Kunnianloukkausasioita pro graduani varten tutkiessani en törmännyt oikeastaan juuri lainkaan uudempiin sosiaalisen median palveluihin, kuten vaikkapa Facebookiin.

Miten uudet sosiaalisen median palvelut sitten kenties vaikuttavat siihen aivan ensivaiheen rikostutkintaan? Siis siihen, kun loukattu X marssii poliisiasemalle tekemään rikosilmoitusta vaikkapa Twitter-loukkauksesta.

Laki on tietysti sinänsä sama, tekipä kunnianloukkauksen raviradan reunalla huorittelemalla tai Twitterin feedissä murjaisemalla. Uskaltaisin kuitenkin väittää, että kestää vielä tovi, ennen kuin näitä eri sosiaalisen median foorumeita edes osataan tutkia. Jos porukka osaa hädin tuskin uuden sosiaalisen median käytön, tuskinpa tutkintaorganisaatioltakaan voidaan edellyttää kovin syvällistä perehtymistä aiheeseen. Tiedossani ei ole yhtään Twitter-aktiivista poliisia, kertokaa toki jos tiedätte.

Näiden uusien medioiden mahdollisten kunnianloukkauskeissien tutkinnasta tekee ongelmallista monikin seikka, mutta olennaisimmaksi kysymykseksi tulee muodostumaan, se pidetäänkö sosiaalisessa mediassa tehtyä kunnianloukkausta ns. tavallisena (RL 24.9 §) kunnianloukkauksessa vai sen törkeänä tekomuotona.

Lyhyesti ilmaistuna RL 24.9 § mukaisesta kunnianloukkauksesta tekee törkeän RL 24.10.1 §:n mukaan teon tekeminen joukkoviestintävälinettä käyttämättä tai muuten toimittamalla tieto tai vihjaus lukuisten ihmisten saataville. Lisäksi teon on oltava kokonaisuutena arvioiden törkeä.

Se, että kunnianloukkaus tehdään valtamedian toimitetuilla sivuilla, on kuitenkin edelleen vakavampi rikos kuin sosiaalisessa mediassa tehty jos katsotaan esimerkiksi juuri kunnianloukkauskeissien arviointeja keskustelufoorumeilla. Ehkä nettiä on vieläkin hankala mieltää valtamediaksi?

Periaatteessa laki ei edellytä törkeän kunnianloukkauksen rangaistavuudeksi edes sitä, kuinka moni ihminen on viestin nähnyt, pelkkä tiedon tai vihjauksen toimittaminen lukuisten ihmisten saataville riittää.

Voiko esimerkiksi Facebook-statukseen kirjoitettu kunnianloukkaus ylipäänsä olla törkeä kunnianloukkaus? Kunnianloukkauslainsäädännön valmisteluasiakirjoissa sanotaan seuraavasti:
"Esimerkiksi loukkaava väite yleisötilaisuudessa, jota on seuraamassa tuhansia katsojia, voisi olla lainkohdassa tarkoitetulla tavalla esitetty. Teon rangaistavuudelle tosin riittää, että tieto tai vihje on toimitettu lukuisten ihmisten saataville. Tekniikan kehitys voi luoda kokonaan uusia keinoja toimittaa viestejä lukuisten ihmisten saataville. Jo nyt esimerkiksi tietoverkoissa pystytään välittämään tietoja suurten, lukumäärältään epämääräisten ihmisryhmien tietoon.”

Kukaan ei toistaiseksi ole vetänyt rajaa siinä, kuinka monen ihmisen saataville tieto tulee toimittaa. Lähtökohtaisesti avoimelle keskustelufoorumille jätetty valheellinen tieto tai vihjaus on tietysti ilmiselvästi suuri väkijoukko, rajatumman henkilöpiirin Facebook-statuspäivitys ei sen sijaan välttämättä sellainen ole.

En ole ennustaja, mutta veikkaanpa, ettei mene kovinkaan kauaa, ennen kuin tätäkin kysymystä joudutaan oikeussaleissa ratkomaan. Toistaiseksi olen törmännyt kunnianloukkausasioissa vain yhteen Facebook-keissiin, jossa syyttäjä teki syyttämättäjättämispäätöksen ”ei rikosta”-perusteella. Palaan tähän tapaukseen vielä tarkemmin tulevaisuudessa.

3 kommenttia:

  1. Sinänsä mielenkiintoinen ajatus. Facebookinhan nimittäin mieltää suljetuksi kaveripiiriksi. Täyttääkö kaverien kesken läyhääminen kunnianloukkauksen tunnusmerkit? Onko frendilistan koolla merkitystä? Esim. onko eroa onko kyseessä 15 kaveria omistava fb:n käyttäjä vai 150 tai 1500 kaveria omistava fb:n käyttäjä?

    VastaaPoista
  2. Moi,

    täyttäähän kaveripiirikin edellytykset. Esim. kahdenkeskinen puhelinkeskustelu tai vaikka mailinvaihto voi olla kunnianloukkaus. Sinäsnä Facebook ei foorumina tee poikkeusta.

    Juuri tuo frendilistan koko on se ratkaiseva tulevaisuuden arvioinnissa, onko kyseessä "tavallinen" kunnianloukkaus vai juurikin tuo törkeä tekomuoto. Tästä ei siis linjanvetoa ole. Esim. just keskustelufoorumeillahan voi teoriassa olla miljoonia lukijoita, mutta käytännössä esimerkiksi jollain harrastusfoorumeilla on korkeintaan muutamia satoja. Pienilläkin keskustelufoorumeilla tai esim. blogeissa on tullut tuomioita törkeistä kunnianloukkauksista, joten kyllä niitä tullaan Facebookissakin näkemään. Taatusti.
    Se, vaatiiko Facebook-loukkaus 15, 150 vai 1500 kaveria, onkin eri juttu. Ehkä 15 henkilön nähtäväksi tehty loukkaus ei vielä tällaista kriteeriä kuitenkaan täytä. Paino sanalla ehkä.

    VastaaPoista
  3. Ja tosiaan tuo rajanveto tavallinen/törkeä kunnianloukkaus vaatii siis tuekseen tuon "kokonaisuutena arvioiden törkeä" -kriteerin. Eli kaveripiirin kesken tehty läyhääminen saattaa täyttää kunnianloukkauksen kriteerit, muttei välttämättä ole kokonaisuutena törkeä. Riippuen tietysti läyhäämisen tasosta..

    VastaaPoista