sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Facebook-kunnianloukkaus

Itä-Suomen syyttäjänvirastossa tehtiin toukokuussa syyttämättäjättämispäätös (R10/835), joka saattoi olla ensimmäinen Facebookia koskeva kunnianloukkauskeissi.

Yksinkertaistettuna homma meni näin:

Alle 15-vuotiaan tytön Facebook-seinällä oli käyty keskustelua naapurin rouvasta. Keskusteluun oli osallistunut alle 15-vuotiaan lisäksi tämän 18-vuotias sisar. Perimmäisenä syynä viestittelyyn oli syyttäjän näkemys naapurin rouvan koiran haukkuminen. (Siis ei koiran haukkuminen, vaan koiran haukkumisesta tullut ongelma.) Ongelma oli syntynyt, kun tämä naapurin rouva oli puuttunut asiaan, josta nuoret olivat harmistuneet.

Koska alle 15-vuotias ei lain mukaan voi olla rikosoikeudellisessa vastuussa, koskee arviointi ainoastaan tätä 18-vuotiasta, jonka viestejä Facebook-seinällä oli kaikkiaan yhdeksän kappaletta.

Ja sitten syyttäjän perusteluihin.

"X:n "seinällä" Facebookissa alkanut sanottu keskustelu, jossa teini-ikäisille hyvin tyypillisessä muodossa oli tuotu esille harmitstumista Y:n menettelyyn ja jota nimenomaan sanotussa foorumissa ja sanotulla tavalla esitettynä kukaan keskustelijoista tuskin oli tarkoittanut tai ottanut tosissaan."


Syyttäjä toteaa kuitenkin myöhemmin, että "vaikka Z:n käyttämät sanamuodot tiukasti arvioiden ovat epäasiallisia, ei niiillä kuitenkaan voida katsoa olleen sellaista loukkaamistarkoitusta, että hänen menettelynsä voisi tulla rikoslain 24 luvun 9 §:n tarkoittamana kunnianloukkauksena rangaistaksi."

Syyttäjä siis itsekin toteaa, että kommentit ovat olleet tiukasti arvioiden epäasiallisia, joten arviointi siirtyy väistämättä syyttäjän arviointiin Facebookista foorumina.

Syyttäjän mukaan sanotussa foorumissa ja sanotulla tavalla esitettynä kukaan keskustelijoista tuskin oli tarkoittanut ta ottanut tosissaan. Jos kerran syyttäjäkin toteaa, että kommentit ovat olleet epäasiallisia, tuntuu arviointi kääntyneen siihen, onko foorumi väärä.

Kysymys herääkin, olisiko tyttöjen teko ollut moitittavampi esimerkiksi puhtaasti julkisella foorumilla, kuten esimerkiksi blogissa?

Syyttäjättämispäätös jättää monta kysymystä, toisaalta se ei kerro myöskään sitä, millä sanoilla tytöt ovat naapurinrouvaa kommentoineet. Sen syyttämättäjättämispäätös kuitenkin kertoo, että joku tapauksesta on loukkaantunut. Muutenhan naapurinrouva ei olisi rikosilmoitusta asiassa tehnyt. Se, että kielenkäyttö on ollut "teini-ikäisille tyypillisessä muodossa" ei välttämättä kuitenkaan poista sitä, että tekoa ei olisi tehty loukkaamistarkoituksessa eikä myöskään sitä, etteikö teko olisi voinut olla objektiivisesti arvioiden loukkaava.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti